"Nie jestem już tą samą osobą co dawniej, od kiedy widziałam księżyc po drugiej stronie świata."

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Wiza nieimigracyjna do USA - składanie wniosku o wizę




Dzisiaj będzie bardziej aktualnie :)

W listopadzie wybieramy się do USA na wakacje. Plan tej podróży powracał wielokrotnie przez ostatnie 4 lata. Ciągle mówiliśmy "tak, tak, niedługo tam pojedziemy". I jak się domyślacie, zawsze kończyło się na gadaniu. Aż do czerwca tego roku, kiedy podjęliśmy decyzję, że jedziemy! :) Oczywiście od podjęcia decyzji do bardziej zaawansowanych kroków musiał minąć miesiąc. I tak po miesiącu ciągłego przekładania zabraliśmy się za złożenie wniosków o wizę amerykańską. I to właśnie jej chcę poświęcić w dzisiejszym poście uwagę. Mam nadzieję, że uda mi się przełamać  powszechnie panujące w Polsce "tabu" na jej temat :) 

Jeszcze do niedawna wyjazd do Stanów Zjednoczonych kojarzył mi się z czymś nieosiągalnym. I chyba nie tylko mi, prawda? Otóż nie jest to nic tak skomplikowanego jak się wszystkim wydaje. Wierzcie mi na słowo, bo sama do niedawna traktowałam to jak coś czego nie da się zorganizować. A tu taka niespodzianka ;) W niecałe 3 tygodnie od złożenia wniosku o wizę, mam już wizę, kupione bilety i pozostaje planować pobyt na amerykańskiej ziemi! :)


Proces ubiegania się o wizę jest owiany nutą tajemniczości, tyle się słyszy jak to ciężko dostać wizę i wyjechać. Ja sama usłyszałam od mojej mamy, jak się dowiedziała, że planuję podróż do USA "nie dostaniesz wizy". I pewnie wiele osób Wam tak powie. Kiedyś rzeczywiście tak było. Oczywiście, teraz też ciężko może być z otrzymaniem wizy, ale wizy imigracyjnej. Wiza nieimigracyjna, czyli potocznie zwana turystyczną to inna bajka. Jak czytamy na stronie Ambasady USA: 
"Wizy nieimigracyjne są przeznaczone dla turystów, osób podróżujących w celach służbowych, studentów lub wykwalifikowanych pracowników, którzy zamierzają przebywać w Stanach Zjednoczonych przez określony czas z zamiarem realizacji określonych celów. Zgodnie z amerykańskimi przepisami wizowymi większość osób ubiegających się o wizę nieimigracyjną musi wykazać pracownikowi konsularnemu, że łączą je silne więzy z krajem ojczystym oraz że zamierzają opuścić Stany Zjednoczone po czasowym pobycie." Co oznacza silna więź z krajem? Jeśli macie tu pracę, rozpoczęte studia, rodzinę, coś co spowoduje, że macie po co wracać do Polski, to jest ogromna szansa, że wizę dostaniecie. Poniżej znajdziecie informacje, co należy zrobić, żeby ubiegać się o wizę.


Ubieganie się o wizę krok po kroku: 

Krok 1 - Co potrzebujesz do złożenia wniosku DS-160?
  • paszport, ważne żeby był ważny 6 miesięcy ponad planowany pobyt w Stanach
  • zdjęcie spełniające określone kryteria dotyczące rozmiaru i zawartościJeśli powiecie u fotografa, że potrzebujecie zdjęcie do wizy do USA, to już będzie wiedział co robić :) Najlepiej w wersji elektronicznej, żeby od razu móc wgrać do systemu składania wniosków
  • 160 $ - opłata za złożenie wniosku (kwota w PLN zawsze zostaje podana i jest ważna przez 3 dni, potem kurs może ulec zmianie)
Krok 2 - Wypełnienie wniosku o wizę na stronie: https://ceac.state.gov/genniv/ 

Krok 3 - Wybór miejsca ubiegania się o wizę. W Polsce mamy do wyboru Konsulat w Warszawie                     oraz w Krakowie. 

Krok 4 - Wgranie zdjęcia do formularza. System automatycznie poda Wam informację czy Wasze                       zdjęcie spełnia wymagania, jeśli tak należy przejść do Kroku 5.

Krok 5 - Wypełnienie wniosku

Wniosek wypełnia się w języku angielskim. Brzmi przerażająco, prawda? :) Owszem, nie jest to łatwizną, bo nawet dla kogoś kto zna angielski wiele rzeczy może być niezrozumiałych, ale z pomocą osoby, która zna dobrze angielski oraz internetu można sobie z tym poradzić :) Na rynku jest wiele firm, które oferują pomoc lub wypełnienie wniosku - jak się domyślacie, oczywiście za pieniądze. Nie dajcie się nabrać, że dzięki pomocy takiej firmy Wasze szanse na wizę są większe. Nic z tych rzeczy. Przez wniosek po prostu trzeba przejść.

Czego można się spodziewać we wniosku?

W przypadku wyjazdu turystycznego należy we wniosku podać:

  • swoje dane: imię, nazwisko, płeć, stan cywilny, datę i miejsce urodzenia, kraj, PESEL
  • U.S. Social Security Number (jeśli posiadasz)
  • U.S. Taxpayer ID Number (jeśli posiadasz)
  • adres zamieszkania 
  • adres mailowy
  • numer telefonu
  • dane dot. paszportu
  • typ wizy o jaką się ubiegacie (w przypadku wizy turystycznej - B2)
  • przewidywany termin wyjazdu
  • długość pobytu
  • adres pod którym zatrzymacie się po przyjeździe do USA (adres kogoś z rodziny, hotelu)
  • kto opłaca Wasz wyjazd (sami/rodzice/...)
  • czy podróżujecie z jakąś organizacją
  • kto będzie Wam towarzyszył podczas podróży i jaka relacja Was łączy
  • czy byliście kiedykolwiek w USA
  • czy kiedykolwiek wydano Ci wizę?
  • czy kiedykolwiek odmówiono Ci wizy, wstępu do USA lub wycofałeś swoje podanie o wyjazd w punkcie granicznym?
  • czy kiedykolwiek składałeś wniosek o wizę imigracyjną?
  • dane osoby/organizacji do której jedziesz z adresem i numerem telefonu - jeśli nie jedziesz do nikogo należy podać nazwę miejsca/hotelu, które chcesz odwiedzić - pole nie może być puste
  • informacje o rodzinie: dane ojca i matki oraz informacja czy kiedykolwiek byli w USA
  • czy masz w USA rodzinę poza rodzicami?
  • czy masz w USA krewnych?
  • branża zawodowa/studia
  • nazwa obecnego pracodawcy/uczelni
  • adres pracodawcy/uczelni
  • numer telefonu do pracodawcy/uczelni
  • miesięczne wynagrodzenie brutto w PLN
  • opis stanowiska pracy/kierunku studiów

Należy odpowiedzieć na pytania, które mi przy składaniu wniosku wydały się absurdalne. Pewnie Wy czytając je po raz pierwszy odniesiecie podobne wrażenie. Ale po raz kolejny - przez wniosek trzeba po prostu przejść. Poniżej lista pytań na które trzeba udzielić odpowiedzi TAK/NIE:


  • Czy cierpisz na społeczną chorobę zakaźną? (Społeczne choroby zakaźne to m.in. wrzód weneryczny, rzeżączka, ziarniak pachwinowy, trąd, ziarnica weneryczna, kiła w stadium zakaźnym, gruźlica w stanie czynnym oraz inne choroby znajdujące się na liście Departamentu Zdrowia.)
  • Czy cierpisz na zaburzenia fizyczne lub psychiczne, stanowiące lub mogące stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa lub zdrowia Twojego lub innych?
  • Czy obecnie lub kiedykolwiek wcześniej nadużywałeś/aś narkotyków lub byłeś/aś od nich uzależniony/a? 
  •  Czy kiedykolwiek byłeś/aś zatrzymany/a, aresztowany/a lub skazany/a za wykroczenie lub przestępstwo, nawet jeśli nastąpiło ułaskawienie, amnestia, itp.?
  • Czy kiedykolwiek naruszyłeś/aś lub uczestniczyłeś w działaniach zmierzających do naruszenia przepisów dotyczących substancji objętych kontrolą? 
  • Czy przyjeżdżasz do USA aby zaangażować się w nierząd lub w inne niezgodne z prawem występki, albo czy byłeś/aś w ciągu ostatnich 10 lat zaangażowany/a w prostytucję lub stręczycielstwo?
  • Czy kiedykolwiek byłeś/aś zaangażowany/a lub zamierzasz zaangażować się w pranie brudnych pieniędzy?
  • Czy kiedykolwiek uczestniczyłeś/aś w hadlu ludźmi na terenie USA lub poza USA? 
  • Czy kiedykolwiek świadomie współpracowałeś/aś, pomagałeś/aś lub byłes/aś w zmowie z kimś, kto dopuścił się lub planował dopuścić się handlu ludźmi w USA lub poza USA?
  • Czy jesteś mężem/żoną, synem lub córką kogoś, kto dopuścił się lub planował dopuścić się handlu ludźmi w USA lub poza USA i czy w ciągu ostatnich pięciu lat czerpałeś/aś jakiekolwiek korzyści z tego typu działań?
  • Czy zamierzasz zajmować się szpiegostwem, sabotażem, łamaniem przepisów kontroli eksportu lub prowadzić inną nielegalną działalności w USA? 
  • Czy zamierzasz zajmować się działalnością terrorystyczną w USA lub kiedykolwiek zajmowałeś/aś się taką działalnością?
  • Czy kiedykolwiek wspierałeś/aś lub zamierzarz wspierać finansowo lub w inny sposób terrorystów lub organizacje terrorystyczne?
  • Czy jesteś członkiem lub przedstawicielem organizacji terrorystycznej?
  • Czy kiedykolwiek zleciłes/aś, podburzałeś/aś, popełniłeś/aś, uczestniczłeś/aś lub w jakiś inny sposób brałeś/aś udział w ludobójstwie?
  • Czy kiedykolwiek popełniłeś/aś, zleciłeś/aś, podburzałeś/aś lub w inny sposób uczestniczyłeś/aś w torturach?
  • Czy popełniłeś/aś, zleciłeś/aś, podburzałeś/aś, uczestniczyłeś/aś lub w jakiś inny sposób uczestniczyłeś/aś w wykonywaniu pozasądowych wyroków śmierci, zabójstw politycznych lub innych aktach przemocy? 
  • Czy kiedykolwiek byłeś/aś zaangażowany/a w rekrutowanie lub wykorzystywanie dzieci-żołnieży?
  • Czy jako urzędnik rządowy byłeś/aś kiedykolwiek odpowiedzialny/a lub osobiście dopuściłeś/aś się szczególnie poważnego pogwałcenia wolności wyznania?
  • Czy kiedykolwiek byłeś/aś bezpośrednio zaangażowany w ustanawianie lub prowadzenie regulacji populacji zmuszających kobietę do dokonania aborcji wbrew jej woli lub zmuszających mężczyznę lub kobietę do poddania się sterylizacji wbrew ich woli?
  • Czy kiedykolwiek byłeś/aś bezpośrednio zaangażowany/a w przymusową transplantację ludzkich organów lub tkanek?
  • Czy kiedykolwiek załatwiałeś/aś lub pomagałeś/aś komukolwiek uzyskać wizę, wjechać do USA lub uzyskać inne korzyści imigracyjne poprzez pogwałcenie prawa, poprzez oszustwo lub w inny sposób niezgodny z prawem?
  • Czy kiedykolwiek odmówiłeś/aś prawa opieki nad dzieckiem będącym obywatelem USA osobie, której sąd USA przyznał taką opiekę?
  • Czy głosowałeś/aś w USA z naruszeniem prawa?
  • Czy kiedykolwiek zrzekłeś/aś się obywatelstwa USA w celu uniknięcia opodatkowania? 

I na koniec należy podać: 

  • aktualne miejsce pobytu
  • czy ktoś pomagał Wam w wypełnieniu wniosku? - jeśli tak, należy podać dane tej osoby: imię, nazwisko, adres zamieszkania i jaka relacja Was łączy

I to już koniec wypełniania wniosku :) Należy go poprzez jedno kliknięcie przesłać do Konsulatu. Otrzymacie do pobrania potwierdzenie złożenia wniosku, które należy wydrukować i zabrać na spotkanie w Konsulacie. Numer potwierdzenia będzie Wam jeszcze potrzebny do umówienia spotkania w Ambasadzie.

Krok 6 - Płatność za wizę.

Po zatwierdzeniu wniosku zostaniecie przekierowani na stronę dotycząca płatności automatycznie. Na tej stronie znajdziecie numer konta na który należy przelać 160 $. Nie martwcie się, płatności nie trzeba realizować w dolarach amerykańskich. Dostaniecie informację, jaką kwotę musicie przelać na wskazane konto w PLN. Im szybciej tym lepiej, ponieważ dopiero po zaksięgowaniu wpłaty będziecie mogli umówić wizytę z konsulem.

Krok 7 - Umówienie rozmowy w Konsulacie 

Aby umówić rozmowę w konsulacie należy zarejestrować się na stronie https://cgifederal.secure.force.com/. I tu będzie już łatwiej, strona jest w języku polskim! :) 
Rejestrując się podajecie adres e-mail, imię, nazwisko i hasło. W ten sposób utworzycie własne konto i zostanie Wam nadany indywidualny numer.  Po zalogowaniu w menu po lewej stronie należy wybrać "Nowy wniosek/Wyznacz spotkanie". Należy po raz kolejny udzielić odpowiedzi na kilka łatwych pytań:
  • Typ wizy (imigracyjna/nieimgracyjna) 
  • Ambasada, w której chcecie aby odbyła się rozmowa (do wyboru: Warszawa lub Kraków), 
  • kategoria wizowa (wiza turystyczna - B2), 
  • dane osobowe, adres, dane z paszportu, numer telefonu, adres mailowy
  • numer potwierdzenia włożenia wniosku DS-160, czyli numer z zapisanego i wydrukowanego potwierdzenia wysłania wniosku wizowego (o którym mowa była na końcu Kroku 5).

W przypadku gdy starasz się o wizę z partnerem, dzieckiem, z kimś z rodziny, to jest tam miejsce na dodanie osoby towarzyszącej. Nie musi to być osoba spokrewniona. Wtedy na spotkanie możecie iść razem i rozmowa odbywa się wspólnie. Wniosek DS-160 jednak musi być złożony osobno dla każdego z indywidualnym numerem.  Opłata też jest od osoby.  

Na koniec musicie podać informację w jaki sposób chcecie odebrać paszport jeśli wiza zostanie Wam przyznana. Macie do wyboru dwie opcje: 
  • bezpłatny odbiór osobisty z punktu TNT - dwie lokalizacje w Warszawie: Okęcie lub Annopol
  • doręczenie kurierem TNT pod wskazany adres - dodatkowo płatne 25 zł!
Jeśli płatność zostanie zaakceptowana, to taka informacja również pojawi się na Waszym koncie. Wtedy będzie mogli umówić się na spotkanie. Termin spotkania w Konsulacie nie jest odległy. Często pierwszy wolny termin jest dostępny na następny dzień. Ja złożyłam wniosek we wtorek o 12:00 i mogłam się umówić już na środę na 8:00. Wybrałam jednak tydzień później, również we wtorek na godzinę 9:45 - stwierdziłam, że lepiej się wyspać i iść wypoczętym :) Oczywiście każdy decyduje indywidualnie. Sami wybieracie dzień i godzinę z dostępnych w terminarzu. 

Gdy zdecydujesz się na termin otrzymasz potwierdzenie umówienia spotkania. Musicie zabrać ze sobą wydrukowane potwierdzenie umówienia spotkania. Bez tego nie wejdziecie na spotkanie. Dodatkowo należy zabrać ze sobą paszport oraz potwierdzenie złożenia wniosku. Wszystkie te dokumenty (paszport, potwierdzenie złożenia wniosku oraz potwierdzenie umówienia spotkania) są niezbędne, aby przekroczyć próg Konsulatu.

Informacje o tym jak wygląda spotkanie w Konsulacie opiszę w następnym poście! :)